پورت USB-C در مقابل Thunderbolt: تفاوت در چیست؟
در گذشته، استانداردهای Thunderbolt و USB کاملاً جدا بودند و این موضوع منجر به سردرگمی و ناامیدی در مورد پورتها، دوشاخهها و کابلها میشد. خوشبختانه، با ایجاد فناوری USB-C و Thunderbolt 3، این دو اکنون تا حد زیادی قابل تعویض هستند.کابلهای USB-C با پورتهای Thunderbolt سازگار هستند و پورتهای USB-C با کابلهای Thunderbolt سازگارند. فناوری Thunderbolt نقش محوری در این تکامل ایفا می کند و سرعتهای انتقال داده بینظیر، تأمین برق و پشتیبانی از چند نمایشگر را ارائه میدهد و با قابلیتهای پیشرفته خود فاصله بین Thunderbolt و USB-C را پر میکند. این کار استفاده از بهترین کابلی که در دسترس دارید را آسانتر از همیشه میکند. با این حال، مهم است که تفاوتهای کلیدی بین Thunderbolt و USB-C را درک کنید تا بتوانید تصمیم خرید درستی برای نیازهای خود بگیرید. در این راهنما، به بررسی Thunderbolt 3 در مقابل USB-C و تفاوتهای آنها خواهیم پرداخت.
USB-C چیست؟
USB-C، جدیدترین نسخه از استاندارد Universal Serial Bus (USB) است که با شکل بیضوی و سهولت اتصال خود از انواع قبلی USB مانند USB-A متمایز میشود. برخلاف مدل های قبلی خود، USB-C به اندازهای کوچک است که با گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای جمع و جور کار کند. کانکتور USB-C متقارن است و دردسر جهتگیری سوکت شارژ را از بین میبرد و پیشرفت قابل توجهی در طراحی و عملکرد به شمار میآید. پذیرش آن در دستگاههای مختلف فناوری برای شارژ، انتقال داده و اتصال نمایشگر، قابلیت های آن را در انتقال کارآمد داده ها و برق برجسته می کند.
سرعتهای انتقال داده USB-C
USB-C متصل به پورت USB 3.1: تا 10 گیگابیت بر ثانیه
USB-C متصل به پورت USB 3.2: تا 20 گیگابیت بر ثانیه
هر گیگابیت برابر ۱۲۸ یا ۱۲۵ مگابایت است
توجه: این سرعت ها حداکثر سرعت تئوری هستند و نرخ انتقال واقعی ممکن است بسته به عواملی مانند دستگاه های مورد استفاده و کیفیت کابل متفاوت باشد.
سرعت شارژ USB-C
به طور پیشفرض، یک کابل USB-C دو نیم وات برق ارائه میدهد. با این حال، بسیاری از دستگاهها از پروتکل Power Delivery استفاده میکنند که به یک کابل USB-C اجازه میدهد تا 100 وات قدرت ارائه دهد. سرعتی که یک دستگاه با USB-C شارژ میشود در نهایت به این بستگی دارد که به کدام یک از پورت های USB 3.1، USB 3.2 یا Thunderbolt 3 متصل است. قابلیتهای شارژ سریع USB-C آن را به انتخابی محبوب برای تأمین انرژی طیف وسیعی از دستگاهها، از گوشیهای هوشمند تا لپتاپها تبدیل کرده است.
Thunderbolt چیست؟
Thunderbolt یک فناوری است که در سال ۲۰۱۱ از طریق همکاری بین اینتل و اپل راهاندازی شد و اتصال تاندربولت را برای انتقال داده با سرعت بالا و قابلیت همکاری بین رایانه و لوازم جانبی خارجی مانند هارد دیسک ها و مانیتورها معرفی کرد. Thunderbolt در ابتدا فقط با مکبوک پرو سازگار بود، تا اینکه Thunderbolt 3 آمد و این فناوری را جهانی کرد و آن را با USB-C سازگار ساخت و دامنه دستگاههای مجهز به Thunderbolt را به طور قابل توجهی گسترش داد. این دستگاهها از سرعت انتقال سریعتر، انتقال داده دوطرفه و قابلیت زنجیرهای کردن چندین دستگاه بدون نیاز به منابع تغذیه جداگانه بهرهمند میشوند و بدین ترتیب شلوغی را کاهش داده و قابلیت استفاده را افزایش میدهند.
Thunderbolt 4
Thunderbolt 4 استانداردهای Thunderbolt 3 را بهبود میبخشد، از جمله:
- قابلیت زنجیرهای کردن دو مانیتور 4K یا پشتیبانی از یک مانیتور 8K
- یک کابل Thunderbolt 4 دارای سرعت انتقال داده تا 3000 مگابایت در ثانیه (دو برابر بیشتر از حداقل Thunderbolt 3)
- حفاظت از دسترسی مستقیم به حافظه (DMA) Direct memory access مبتنی بر Intel VT-d
- شارژ اجباری رایانه در حداقل یک پورت کامپیوتر
- بیدار کردن رایانه از حالت Sleep با لمس صفحهکلید یا ماوس هنگام اتصال به داک Thunderbolt
- گواهی اجباری Intel برای تمام رایانهها، لوازم جانبی و کابلها
هزینه Thunderbolt
به عنوان یک فناوری اختصاصی Intel، Thunderbolt معمولاً گرانتر از USB-C است. دستگاههایی که دارای پورتهای Thunderbolt هستند نیز معمولاً هزینه بیشتری دارند. با این حال، پورت USB-C به کابل های Thunderbolt اجازه می دهد تا در همه موارد متصل شوند و آن را به گزینه ای سازگارتر در سطح جهانی تبدیل می کند.
سرعت انتقال داده Thunderbolt
یک کابل Thunderbolt 3 می تواند تا 40 گیگابیت بر ثانیه را انتقال دهد که دو برابر بیشتر از حداکثر سرعت USB-C است. با این حال، این سرعت ها تنها زمانی امکان پذیر است که از یک کابل Thunderbolt با پورت Thunderbolt استفاده کنید، نه پورت USB-C. این به این دلیل است که Thunderbolt 3 از دو خط PCIe 3.0 برای انتقال داده استفاده میکند، در حالی که USB-C از یک خط PCIe 3.0 یا دو خط PCIe 2.0 استفاده میکند. سرعتهای افزایش یافته برای بهبود عملکرد در فعالیتهایی مانند بازی و واقعیت مجازی مهم هستند. انتقال دادههای سریعتر تاندربولت به این معنی است که دستگاههای جانبی مانند ماوسها، کیبوردها و هدستهای VR میتوانند سریعتر پاسخ دهند و این امر مزیت رقابتی و کاهش تأخیر را فراهم میکند.
سرعت شارژ Thunderbolt
یک کابل تاندربولت 3 به طور پیشفرض دستگاهها را با 15 وات شارژ میکند. اما با پروتکل Power Delivery، میتواند تا 100 وات شارژ کند، که همانند USB-C است. برای شارژ بیشتر دستگاهها از جمله لپتاپها، تاندربولت 3 سرعتهای تقریباً یکسانی با USB-C ارائه میدهد.
پورت ها و داک های Thunderbolt
در حالی که پورتهای USB-C و Thunderbolt جهانی هستند، Thunderbolt برخی ویژگیهای برجسته را ارائه میدهد:
- قابلیت اتصال چندین مانیتورخارجی 4K
- پشتیبانی از داک های توسعه Thunderbolt
یک داک Thunderbolt به شما این امکان را میدهد که یک کابل را به یک پورت Thunderbolt متصل کنید و سپس پورتهای مختلف دیگری مانند اترنت، HDMI، USB و جکهای صوتی را فراهم میکند، از جمله یک پورت اترنت برای گزینههای اتصال گسترشیافته و یک پورت HDMI که از نمایشگرهای دوگانه با پخش جریانی با وضوح بالا یا انعکاس در 4K 60Hz پشتیبانی میکند. کابلهای تاندربولت با پورتهای USB-C سازگار هستند، اما هر پورت USB-C از Thunderbolt پشتیبانی نمیکند. برای تأیید، به نماد رعد و برق Thunderbolt نگاه کنید.
آیا باید تاندربولت یا USB-C را انتخاب کنید؟
برای اکثر کاربران، USB-C بیشتر از حد کافی برای برآورده کردن نیازهای معمولی در اتصال لوازم جانبی، دستگاههای ذخیرهسازی و شارژ مناسب است. با این حال، تاندربولت انتخاب بهتری است اگر شما نیاز دارید به:
- انتقال مقادیر بسیار زیادی از دادهها به سرعت زنجیرهای کردن چندین مانیتور4K و اتصال چندین دستگاه، با تأکید بر توانایی سادهسازی تنظیمات با کابلهای کمتر
- استفاده از ایستگاههای داک تاندربولت اتصال
- تعداد زیادی از لوازم جانبی برای بازی یا سایر کارهای پرتقاضا
زنجیرهای کردن نه تنها از نمایشگرهای با وضوح بالا پشتیبانی میکند بلکه به شما این امکان را میدهد که چندین دستگاه را به صورت سری با استفاده از یک کابل تاندربولت متصل کنید، که به طور قابل توجهی شلوغی در فضای کار شما را کاهش میدهد. این به ویژه برای حرفهایهای خلاق که از چندین نمایشگر و دستگاه ذخیرهسازی استفاده میکنند، مفید است.
تاندربولت در انتقال سریع فایلهای بزرگ مانند ویدیوها به درایوهای خارجی عالی است و برای پشتیبانگیری دادهها و گردش کار ویرایش ویدیو مفید است. توانایی آن در پشتیبانی از چندین نمایشگر 4K همچنین پهنای باند ویدیو بالاتری را فراهم میکند که آن را برای طراحی گرافیک و مدلسازی سهبعدی ایدهآل میسازد. با این حال، قابلیتهای اضافی تاندربولت با هزینهای بیشتر همراه است و بیشتر رایانهها و دستگاههای اقتصادی از پشتیبانی تاندربولت برخوردار نیستند. در نظر بگیرید که آیا مزایا ارزش هزینه اضافی را برای نیازهای خاص شما دارند یا خیر. اگر عمدتاً از رایانه خود برای کارهای پایه مانند مرور وب، ایمیل و ویرایش اسناد استفاده میکنید، احتمالاً USB-C کافی خواهد بود.
خلاصه
در بحث Thunderbolt و USB-C، انتخاب، عمدتاً به نیازها و بودجه خاص شما بستگی دارد. بیشتر دستگاهها دارای پورتهای USB-C هستند که بهخوبی وظایف متداول اتصال و شارژ را انجام میدهند. با این حال، برای کسانی که بهطور مرتب مقادیر زیادی داده منتقل میکنند، چندین نمایشگر با وضوح بالا را متصل میکنند یا به حداکثر عملکرد برای بازی و واقعیت مجازی نیاز دارند، قابلیتهای پیشرفته Thunderbolt میتواند ارزش هزینه اضافی را داشته باشد. با انتشار Thunderbolt 4، سرعتها و ویژگیهای این استاندارد همچنان فراتر از USB-C پیشرفت میکند. بهدقت در نظر بگیرید که آیا مزایای Thunderbolt، مانند زنجیرهای کردن مانیتورهای 4K و دو برابر کردن سرعت دادهها، با جریان کار خاص شما مطابقت دارد و آیا ارزش هزینه اضافی را دارد یا خیر؟
ترجمه و تألیف: علی موسوی مقدم
دیدگاه خود را بنویسید