آشنایی با پنل IPS در صفحه های نمایشگر
بدون شک بارها با اصطلاح پنل IPS رو به رو شدید. پنلی که در تلویزیون هوشمند یا نمایشگرهای رایانهای به کار گرفته میشود و از زاویه دید گسترده و کیفیت رنگ بالاتری برخوردار است. اما ممکن است سوالی در ذهن شما به وجود بیاید که پنل IPS چیست.
ما در این مطلب قصد داریم به صورت ایده آل شما را با اصطلاح پنل IPS آشنا کنیم، با ما همراه باشید.
آی پی اس ، IPS چیست؟
در یک پنل صفحه نمایش IPS، کریستال های مایع به جای قرار گرفتن به صورت عمودی در حالت افقی به صورت تراز کنار یکدیگر قرار می گیرند. گذشته از آن در IPS همچنین با استفاده از یک میدان الکتریکی جانبی که در آن میدان الکتریکی بین هر یک از پایان مولکول های کریستال اعمال شده قرار دارد به نگه داشتن کریستال به موازات جفت الکترود و بستر شیشه ای صفحه نمایش کمک میکند.
این فناوری صفحه نمایش که بیشتر روی پنل ها به کار گرفته می شود در نمایشگرها بیشتر رایج است و کیفیت رنگ خوبی را به نمایش درمی آورد. البته نمایشگرهای آی پی اس چندان مناسب گیمینگ نیستند و بیشتر باید آن را پنلی مناسب تماشای محتوا به حساب آورد.
تاخیر ورودی پایین این نوع پنل موجب شده تا شرکت های تولیدکننده نمایشگر گیمینگ کمتر این نوع پنل را به کار گیرند. البته در نسخه های گران قیمت به دلیل عدم محدودیت بودجه، پنل IPS هم به کار گرفته می شود.
در حقیقت مولکول های کریستال مایع هم قادر به حرکت آزادانه به ترتیب موردنظر بوده، زیرا آنها نمی توانند به لایه شیشه ای پایین تر بروند. در نهایت سایه کمتری را در تماشا از کنار پنل می توان مشاهده کرد. به نوعی در مقایسه با پنل های TN میزان سایه کمتری داشته و باید آن را گزینه بهتری دانست.
این فناوری صفحه نمایش در نمایشگرها بسیار رایج است اما ناگفته نماند که استفاده شرکت ها از این نوع پنل هزینه خرید دستگاه تلویزیون یا نمایشگر را هم افزایش می دهد. به صورت عادی، یک صفحه نمایش با پنل IPS قیمتی بیش از یک صفحه نمایش با پنل TN دارد. زیرا مزایایی که این فناوری دارد، بیش از یک پنل TN بوده و در مجموع هزینه خرید آن بیشتر است.
بنابراین در تلویزیون های عادی نیز این پنل استفاده می شود، به خصوص اینکه اگر تلویزیون از نوع LED باشد. بنابراین باید گفت که IPS نمایشگر با تولید رنگ زیبا و زاویه دید گسترده پنل بهتری محسوب می شود. در این بین می توان به تماشای لذت بخش محتوای ویدئویی چون سریال، فیلم یا هر چیز دیگری پرداخت. درباره این نوع پنل نکته ای هم قابل مطرح است که شرکت LG کره در سال ۲۰۰۷ به طور گسترده ای در تلویزیون های خود از فناوری ای پی اس بهره برد. اپل نیز از سال ۲۰۱۰ در آی پد های خود از فناوری IPS بهره گرفت. در هنگام انتخاب یک صفحه نمایش ، به دو چیز باید توجه بالایی داشت، یکی نوع پنل و دیگری مشخصات فنی که اگر مناسب استانداردهای روز باشد، قطعا ایده آل است.
به نوعی وقتی می خواهید يک مانيتور جديد بخرید، ممكن است تفاوت بين مانيتورهايی كه از پنل TN استفاده می كنند و مانيتورهايی كه از پنل جديدتر IPS استفاده می كنند را ندانید. پنل های IPS نسبت به پنلهای TN برتری هایی دارند؛ زيرا تصاوير را با محدوده گسترده تری از رنگ ها و روشنايی بیشتر نمايش می دهند و نسبت به صفحه نمايش های TN، محدوده گسترده تری از زاويه های مشاهده خوب را ارائه می دهند. در کل تکنولوژی IPS، روش جدیدی برای افزایش کیفیت رنگ و زاویه دید و همچنین سرعت و ثبات پاسخگویی نمایشگر، تدریجاً جایگزین TN شده و کیفیت LCD ها را ارتقا داده است. پنلهای IPS زاویه دید بسیار بالایی دارند و معمولا با این ویژگی شناخته می شوند.
پنل های IPS نسبت به لمس به اندازه ی صفحه نمایش TN ، مقاومت نشان نمی دهند. صفحه نمايش TN تحت فشار، مات و تار می شوند و رنگ آن ها روشن تر می شود به همین دلیل برای صفحات لمسی ایده آل هستند. پنل IPS به صورت انحصاری در اختیار شرکت LG می باشد. که سایر برند های دیگر از جمله سونی، پاناسونیک، سامسونگ و فیلیپس در ساخت تلویزیون های خود استفاده می کنند و از شرکت LG خریداری می کنند.
با اينكه IPS در سال 1996 ابداع شد، اين فناوری هنوز استاندارد نيست؛ بنابراين وقتی مدل های مانيتورها را مقايسه می كنيد، ممكن است صفحه نمايش هایی را مشاهده كنيد كه دارای پنل TN و نسخه های ديگری از IPS مانند Super IPS و IPS Pro می باشند. اكثر اين نسخه های IPS نسبت به فناوری IPS بهبود داشتهاند.
با همه اين حرف ها، به چند دليل همچنان می توان صفحه نمايش TN را بر صفحه نمايش IPS ترجيح داد. از آن جايی كه توليد پنل های TN ارزان قيمت تر است، اين نوع مانيتورها ارزان تر هستند. همچنين پنل های TN نسبت به اكثر نسخه های IPS، می توانند سطح روشنايي بيشتری را به دست بیاورند و نرخ رفرش بسيار سريع تری دارند و به همين دليل برای برنامه های سه بعدی استريوسكوپيک، بهتر می باشند.
به طور کلی پنل IPS گزینه فوق العاده ای بوده که کیفیت تصویر پر وضوح و پر رنگ و لعابی را به مخاطب خود ارائه می دهد. این پنل بیشتر در تلویزیون های هوشمند میان رده تعبیه می شود تا تجربه تماشایی لذت بخش را به مخاطب ارائه دهد.
دیدگاه خود را بنویسید